
پروژه دانشجویی مقاله آشنایی با سیارة زحل(کیوان) تحت word دارای 26 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله آشنایی با سیارة زحل(کیوان) تحت word کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله آشنایی با سیارة زحل(کیوان) تحت word ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله آشنایی با سیارة زحل(کیوان) تحت word :
سیاره زحل
حرکت کیوان
ویژگیهای فیزیکی کیوان
شش ضلعی زحلی
شناسههای کیوان
ماهکهای کیوان
حلقههای کیوان
شناسایی کیوان
گسیختگی کاسینی
میدان مغناطیسی کیوان
مشاهده حلقه های جدید زحل
اطلاعات جامع در باره زحل
نام زحل و سمبل
رویت های جدید کاسینی از حل
منابع:
www.niazeroz.com
www.niksalehi.com
سیاره زحل
کیوان یا زُحَل، پس از مشتری، دومین سیاره بزرگ منظومه شمسی ماست و ششمین سیاره دور از خورشید میباشد. کیوان یک گلوله گازی غولپیکر است و چگالیاش آن اندازه کم است که اگر در آب بیفتد روی آب میماند! یک روز کامل در کیوان برابر 10 ساعت و 39 دقیقه در زمین میباشد و بر خلاف آن طول مدت سال آن برابر 295 برابر سال زمینی میباشد. از آنجایی که مدار استوایی کیوان تقریبآ همانند زمین در 27 درجه میباشد ازاینرو تغییرات زاویه سیاره نسبت به خورشید شبیه به زمین میباشد و در این سیاره نیز همان چهار فصل مشاهده میشود. جرم سیاره کیوان همانند مشتری از گاز میباشد و بیشترین گازی که در جو آن سیاره موجود است هیدروژن
میباشد و کمی هم هلیوم و متان. جرم حجمی سیاره کیوان از آب کمتر میباشد و از این بابت در نوع خود در میان دیگر سیارات سامانه خورشیدی یگانه میباشد. به علت سرعت حرکت کیوان به دور خود در قطبهای آن نوعی حالت تخطی مشاهده میشود.در آسمان شب زمین، کیوان به دلیل اندازه بزرگ , دارای جوی درخشان است. زیبایی آسمان کیوان به خاطر نوارهای روشن حلقههای اطراف آن و نیز به خاطر قمرهای زیادش است.کیوان از جنبههای زیادی شبیه مشتری است، جز اینکه در اطراف آن چندین حلقه شگفت انگیز وجود دارد. جرم کیوان، صد بار بیش از جرم زمین است.
حرکت کیوان
کیوان با نیم قطر اطول 9539AV و دوره تناوب گردش نجومی 29458 سال، در مداری با خروج از مرکز 557 که با دایرِه البروج زاویه 492 درجه میسازد، میگردد.از روی زمین قطر زاویهای کیوان در نقطه مقابله حدود 20 دقیقه است. مانند مشتری،کیوان دارای جو پر از ابری است که به صورت جزئی میچرخد. از مشاهدات انتقالات دوپلری در عرض سیاره و با زمان بندی دقیق علامتهای جوی، دوره تناوب چرخش نجومی آن، در نزدیک استوایش 10 ساعت و 14 دقیقه و در عرضهای جفرافیایی بالا 10 ساعت و 38 دقیقه محاسبه شده است. در اینجا هم مجدداً چرخش جزئی مشابه مشتری داریم. استوای کیوان به اندازه 26 درجه و 45 دقیقه با صفحه مداری آن زاویه میسازد، بطوری که قطبهای سیاره در فاصلههای زمانی حدود 15 سال یک بار سمت زمین متمایل میشوند. چرخش باعث پخی زیاد (96) کیوان میگردد، بطوریکه شعاعهای قطبی و استوایی به نسبت 10/9 هستند.
ویژگیهای فیزیکی کیوان
کیوان شباهت قابل توجهی با مشتری دارد، ولی کمی کوچکتر است و جرم آن کمتر از جرم مشتری (95M). کیوان کمترین چگالی حجمی را نسبت به سایر سیارات دارد. ساختار جو کیوان با کمربندهایی که به موازات استوا امتداد دارند،همانند است. آشفتگیهای کمربندهای کیوان خیلی کمتر (تاکنون از روی زمین فقط 10 لکه مشاهده شدهاند) از مشتری است. جو کیوان احتمالاً ترکیب خیلی مشابهای با جو مشتری دارد. تاکنون متان (CH4)، آمونیاک (NH3)، اتان (C2H6)، فسفین (PH3)، استیلن (C2H2)، متیل استیل (C3H4)، پروپان (C3H8) و هیدروژن مولکولی (H2) آشکار شده است.ابرهای کیوان خیلی کمرنگ تر از ابرهای مشتری به نظر میرسند.ابرهای مشتری اغلب به رنگ زرد کم رنگ و نارنجی هستند، به این دلیل که دما در کیوان کمتر از مشتری است، ابرهای کیوان در لایه پایین تر جوش قرار میگیرند. درون کیوان احتمالاً ترکیب مشتری را دارد. تخمینهای نظری مقادیر حدود 74 هیدروژن، 24 هلیوم، 2 عناصر سنگین تر را پیشنهاد میکند. این ترکیب تقریباً مشابه ترکیبات خورشید است. کیوان ممکن است یک هسته سنگین کوچک به قطر 20 هزار کیلومتر و جرمی معادل 20M را داشته باشد.
شش ضلعی زحلی
تصاویر فروسخ جدید فضاپیمای کسینی از زحل یکی از عجیب ترین عوارض سطح این سیاره را نمایان کرد.ساختار ابرمانند عجیبی به شکل یک شش ضلعی که به دور نقطه ی قطب شمال زحل در گردش است.این ساختار بیست سال بیش درگذر فضاپیمای ویجر از کنار زحل کشف شده بود.
شناسههای کیوان
• فاصله متوسط از خورشید 1/43 میلیارد کیلومتر
• قطر استوا 120536 کیلومتر
• مدت حرکت وضعی 10/23 ساعت
• مدت حرکت انتقالی 29/46 سال زمینی
• سرعت مداری 9/64 کیلومتر در ثانیه
• دمای ابر فوقانی 180- درجه سانتیگراد
• جرم (زمین=1) 95/18
• چگالی متوسط (آب=1) 0/69
• جاذبه(زمین=1) 0/93
• تعداد قمر 48
ماهکهای کیوان
به دلیل محدودیتهای فناورانه تا سال 2000 میلادی دانشمندان معتقد بودند که کیوان تنها چهار ماهک (قمر) دارد اما بعدها آشکار شد که تعداد ماهکهای کیوان میتواند از 20 و حتی 30 هم بیشتر باشد. ماهکهای کیوان که به مانند خانواده آن میباشند هر ساله رو به افزایش است. در سال 2000 ستاره شناسان دوازده ماهک کوچک را به گرد کیوان کشف کردند که این به طور موقت کیوان را از نظر شمار ماهکها در جایگاه نخست قرار داد. اما یافتههای تازه از سوی شپرد و همکارانش باعث شد تا مشتری در این مورد در ردهای جلوتر از کیوان باشد. البته ممکن است ماهکهای بیشتری گرد کیوان در گردش باشند که فاصله زیاد کیوان از ما تشخیص آنها را برای دانشمندان مشکل میسازد.20 قمر تاکنون برای کیوان شناسایی شدهاند،
که 13 قمر از زمین و هفت قمر دیگر بهوسیله کاوشگرهای فضایی کشف شدهاند. قمرهای کوچک کیوان به شکل سیب زمینی بوده و شکلهای نامنظمی دارند. احتمال میرود که قمرهای کوچکتر دیگری نیز کشف شوند. سطح بسیاری از قمرها پوشیده از گودالهای شهابسنگی است. در سطح میماس، یکی از قمرهای کوچک کیوان، گودالی بزرگ به نام هرشل وجود دارد که 130 کیلومتر (81 مایل) وسعت داشته و یک سوم این قمر را پوشانده است.کیوان دارای بیشترین قمر در بین سیارات منظومه شمسی است. دانشمند هلندی، کریستین هوینگس (95 – 1629)،
در سال 1655 اولین قمر زحل را کشف کرد. تیتان از لحاظ بزرگی دومین ماهک و یکی از سه ماهکی است که در منظومه شمسی دارای جو هستند. تصور میشود که قسمت اعظم آن ازسنگ و بقیه از یخ تشکیل شده باشد. جوی که دائما سطح تیتان را پوشانده است، حاوی نیتروژن و سایر مواد شیمیایی است.تیتان به مانند ستارهای کوچک از قدر 83 گرد کیوان میگردد، تیتان را میتوان به آسانی با یک اختربین (تلسکوپ) کوچک 4 اینچی رصد کرد. تیتان هر 16 روز یک بار گرد کیوان میگردد و برای یافتن آن کافی است اختربین (تلسکوپ) را به سمت کیوان نشانه روید و در فاصله 2 دقیقه قوسی این سیاره به دنباله ستارهای از قدر 83 باشید.اختر شناسان به تازگی قمر جدیدی از سیاره زحل را شناسایی کردهاند که بسیار کوچک است (حدودآ 2 کیلومتر). در این صورت تعداد قمرهای زحل به 21 قمر تغییر میکند.
حلقههای کیوان
حلقهها یا کمربندهای کیوان در فاصله 11200 کیلومتری آن جای گرفتهاند. حلقههای کیوان از تکههای یخ و همچنین تکههای سنگ و غبار تشکیل شدهاند برخی به اندازه یک غبار ریز و برخی به اندازه یک خانه. حلقههای کیوان پهن هستند ولی بسیار تخت و نازک. پهنای آنها 282 هزار کیلومتر است اما کلفتی آنها تنها یک کیلومتر است. بنابراین هنگامیکه از پهلو به کیوان بنگریم حلقهها تیغه باریکی میشوند و دیده نمیشوند. مشتری و نپتون و اورانوس هم حلقه دارند اما حلقه کیوان از همه بهتر دیده میشود. به باور دانشمندان دلیل درخشانتر بودن حلقههای کیوان تازه تر بودن و جوانتر بودن آن هاست. آنها میانگارند که این حلقهها در پی نزدیک شدن یک ماهک (قمر) به کیوان و فروپاشی آن ماهک در اثر گرانش کیوان پدید آمده اند. حلقههای کیوان به ترتیبی که کشف شدهاند با حروف الفبا نامگذاری شده اند. ای، بی، سی، دی، ای، اف و جی A B C D E F G در میان حلقهها سه شکاف وجود دارد به نامهای انکه Encke،کیلر Keeler و مکسول Maxwell. و یک بازه بزرگ به نام بازه کاسینی Cassini. بازه کاسینی 4700کیلومتر پهنا دارد.نخستین کسی که به حلقه رازآمیز پیرامون کیوان علاقمند شد و آن را کشف کرد گالیله بود. او در سال 1610 به این موضوع پی برد و در آغاز بر این باور بود که این حلقه از جنس جامد میباشد. اما امروزه ثابت شده است که این حلقه از قطعات آب یخ زده تشکیل شده است که برخی از آنها در اندازههای یک خودروی معمولی میباشند. مجموع گرانش (جاذبه) کیوان و گرانش ماهکهای آن حالتی را پدید میآورند که این قطعات همواره بصورت حلقههای نازک به دور این سیاره به نظر ثابت ایستاده اند.
شناسایی کیوان
فضاپیمای پایونیر 11 (Pioneer 11) برای نخستین بار در سال 1979 از این سیاره دیدن کرد و پس از آن در سالهای بعد ووییجر (Voyager) یک و سپس ووییجر دو. از جمله مواردی که فضاپیمای ووییجر دو در ماموریت خود توانست به آن دست پیدا کند اثبات وجود باد، میدانهای مغناطیسی، شفق صبحگاهی و همچنین تندر و آذرخش در این سیاره زیبا میباشد. سرعت بادهایی که در قسمت استوایی این سیاره میوزد به 500 کیلومتر بر ثانیه نیز میرسد.
گسیختگی کاسینی
در سال 1675 میلادی (1504 خورشیدی) جووانی دومینیکو کاسینی، اخترشناس ایتالیایی، کشف کرد که حلقه کیوان از دو حلقه تشکیل یافته است و میان آن دو جدایی وجود دارد. این جدایی گیستختگی کاسینی نامیده میشود و در اثر کشش گرانشی قمر غول پیکر تیتان بوجود آمده است. بررسی های واپسین نشان دادهاند که در اطراف کیوان، بر روی هم چهار حلقه وجود دارد.درونی ترین آنها بسیار کم نور و تقریباً با بالای ابرها در تماس است. قطر حلقه نورانی بیرونی به 140000 کیلومتر میرسد.
میدان مغناطیسی کیوان
میدان مغناطیسی دارای یک گشتاور کلی برابر 35/1 گشتاور مشتری است. اما این مقدار به حد کافی قوی است که یک میدان مغناطیسی سپهر مشتری گون با کمربندهای تابشی مشابه زمین ایجاد کند. گشتاور دو قطبی مغناطیسی با میل یک درجه نسبت به محور چرخش زحل قرار میگیرد که این مقدار با انحراف مشخص محورهای مغناطیسی مشتری و زمین تفاوت آشکار دارد. مغناطیس سپهر زحل ذرات بسیار کمتری از ذرات مغناطیس سپهر مشتری را در خود جای میدهد.دو دلیل عمده این تفاوت شامل کمبود یک منبع محلی ذرات بار دار که در مورد مشتری توسط فورانهای آیو تولید میشوند و حلقههای قابل رویت زحل که بطور موثری ذرات باردار را جذب کرده و مغناطیس سپهر داخلی را از ذرات باردار خالی میکنند، است.
در خارج لبه حلقهها چگالی ذرات باردار به سرعت افزایش مییابد و در حدود 5Rs تا 10Rs به یک قله میرسد. در اینجا، ذرات باردار بطور محکم به میدان مغناطیسی در حال دوران سریع جفت میشوند. این برهمکنش، لایهای از پلاسما به ضخامت تقریباً 2Rs ایجاد میکند که تا حدود 15Rs ادامه مییابد.در ورای این مقدار، مغناطیس سپهر شکل خود را از دست میدهد. اندازه آن با دمای خورشید تغییر مییابد.
مشاهده حلقه های جدید زحل
مشاهدات اخیر فضا پیمای کاسینی حاکی از آن است که تعدادی از اقمار سیاره زحل در حال شکل دهی حلقه ای جدید می باشند. این اقمار در طی سالیان متوالی هدف اصابت سنگ های آسمانی (ذرات بسیار کوچک) بوده اند،اما از آنجا که این ذرات گرانش لازم برای شکل گیری یکپارچه را نداشته اند در نهایت در اطراف سیاره شناور باقی مانده و حلقه ای جدید را بو جود آورده اند. دانشمندان مدت ها به دنبال یافتن قمری گم شده در اطراف سیاره زحل بوده اند.در این بین تصاویر ارسالی اخیر فضا پیمای کاسینی آنها را بدان وا داشت تا در اطراف حلقه تازه کشف شده به جستجوی قمری دیگر بپردازند.در یک فرصت استثنایی هنگامی که خورشید در پس سیاره زحل پنهان شد ،
دانشمندان توانستند دو حلقه جدید زحل را کشف نموده و به علاوه از وجود دو حلقه دیگر اطمینان حاصل کنند.ذرات تشکیل دهنده این حلقه با یک یا چند قمر کوچک کما بیش در ارتباط اند و در مداری مشترک به دور سیاره در گردشند این در حالی است که در گذشته دانشمندان تصور می کردند ، قمر جدید در پشت حلقه سوم پنهان شده است.دکتر جف کویزی متخصص ماموریت کاسینی از مرکز تحقیقاتی ایمز سازمان فضایی ناسا در ایالت کالیفرنیا در این باره می افزاید: درست مانند آن ضرب المثل قدیمی که می گوید هر جا دود هست حتما آتش هم وجود دارد،
در سیاره زحل نیز کشف هر حلقه جدید ، بیان گر وجود قمری در اطراف خود می باشد.در اواسط ماه سپتامبر سال جاری هنگامی که سیاره زحل میان خورشید و فضا پیمای کاسینی قرار گرفت ،تمامی حلقه های این سیاره قابل مشاهد گردید و علاوه بر آن در پدیده ای بی سابقه ذرات بسیار ریز (میکروسکوپی) تشکیل دهنده حلقه نیز پدیدار شدند.در این هنگام حلقه ای جدید و کم سو بین دو قمر ژانوس و اپیمدئوس کشف گردید.یک هفته بعد حلقه بسیار باریک دوم نیز در اطراف مدار قمر کوچک پالین کشف شد.قمر پالین در سال 2004 میلادی توسط فضاپیمای کاسینی کشف شده بود.

- ۹۵/۰۶/۰۴